Musea en exposities in Groningen

Muzeeaquarium Delfzijl

Een leerzaam maar ook heel erg leuk uitje, dat is het Muzeeaquarium Delfzijl. Muzeeaquarium Delfzijl is eigenlijk vijf bijzondere musea in één. De historie van Delfzijl en omgeving komt tot leven in het archeologie-gedeelte. Prachtige kristallen en mineralen vindt u in het geologie-gedeelte. Eén van de grootste schelpenverzamelingen van Europa kunt u bewonderen in het schelpen-gedeelte. Bent u meer geïnteresseerd in de scheepvaart, dan kunt u uw hart ophalen in de deelcollectie scheepvaart. Dan kunt u ook nog een kijkje nemen in het zeeaquarium, waar u allerlei planten en zeedieren uit de Nederlandse Waddenzee en Noordzee kunt vinden. Een uitje dat zowel leuk is voor kinderen als voor volwassenen!

Muzeeaquarium Delfzijl | Groningen | vijf musea in één | aquarium | Meer informatie
 

Zus Enzo Kunst & Cadeaus

Op zoek naar een uniek cadeau of iets moois voor uw eigen huis? Dan bent u bij Zus Enzo in Westeremden aan het juiste adres. In dit sfeervolle en eeuwenoude dorp in Groningen kunt u een bezoek brengen aan museum De Weem. Van mei tot en met oktober kunt u hier elk jaar werken zien van kunstschilder Henk Helmantel. Tijdens het tentoonstellingsseizoen is ook de winkel Zus Enzo geopend op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag vanaf half 2. De meeste giclées van Henk Helmantel zijn op voorraad, als u een giclée van een andere kunstenaar zoekt kunt u het beste van tevoren even informeren. Naast giclées vindt u hier cadeaus voor huis en tuin, kaarten, streekproducten, gedichtenbundels en boeken. Op de website kunt u kiezen uit meer dan 350 giclées van verschillende kunstenaars, naast Henk Helmantel onder andere van Rein Pol, Pieter Pander, Joke Frima en Carla Rodenberg. U kunt de giclée van uw keuze laten voorzien van een bijpassende lijst. Zus Enzo: Kunst voor een betaalbare prijs!

Zus Enzo Kunst & Cadeaus | Dorpsweg 1 in Westeremden | Tel: +31 (0) 596 55 1346 | Website

Het Groninger Museum

Sommige mensen vinden het gebouw vreselijk, anderen zijn er laaiend enthousiast over. Het gebouw valt zeker op! Ontworpen door drie verschillende architecten is het een bonte verzameling kleuren en vormen. Hier kunt u kijken naar de stand van zaken op het gebied van mode, design, fotografie, schilderkunst, maar ook naar voorwerpen die de geschiedenis van de provincie Groningen gevormd hebben. De tentoontstellingen in het Groninger museum doen regelmatig stof opwaaien: van provocerende foto's tot een tentoonstelling samengesteld door een filmmaker of de collectie van rebelse modeontwerpers. In het Mendini Restaurant kunt u even bijkomen van al die indrukwekkende kunst. In de museumwinkel zijn behalve tentoonstellingscatalogi ook designstukken, kaarten en kunstboeken te koop.

Museum | Mode, design, beeldende kunst, fotografie, Groninger geschiedenis | Maandag gesloten | Meer informatie

 
Vraag een offerte aan
 
 

Het Grafisch Museum

Meer weten over grafische kunst en de ambacht dat erbij hoort? Hier zijn allerlei drukmachines en een boekbinderij te vinden, gedemonstreerd door medewerkers. Regelmatig organiseert het museum cursussen in grafische techieken. Op zolder ligt het Werkman-atlelier. Hier wordt met oorspronkelijke materialen getoond hoe de Groninger graficus Hendrik Werkman tot wat hij zelf zijn 'druksels' noemde kwam. In het museum worden ook cursussen 'werkmantechieken' gegeven.

Musea Groningen | Geopend di-zo | Meer informatie


Het Universiteitsmuseum

Wie nog denkt dat wetenschap saai is, moet eens naar het Universiteitsmuseum gaan. Er is weliswaar een klassieke zaal met vitrinekasten, maar die liggen vol met voorwerpen uit de 400-jarige geschiedenis van de universiteit: voorwerpen die gebruikt werden bij experimenten, fossielen en voorwerpen uit het studentenleven. Ook zijn er regelmatig wisselende exposities over mens, natuur en wetenschap, met intrigerende titels als Bliep! Bliep!, Verdraaid! Leuk onderzoek, Opgevist uit Alva's Gracht, en De poolnacht van Groningen.

Museum | Groningen | Gratis toegang met o.a. museumjaarkaart | Meer informatie
 

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum laat de geschiedenis zien van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag. In de twee prachtige middeleeuwse panden worden voorwerpen en informatie over onderwerpen als turf- en binnenvaart, Hanzevaart, Middeleeuws Groningen en scheepsmotoren gepresenteerd. Bekijk ook de Emma, het museumschip! Tijdens Open Monumentendag en het Nationaal Museumweekend organiseert het Scheepvaartmuseum bijzondere activiteiten voor jeugd en volwassenen.

Museum | Geopend di-za 10-17, zo 13-17 | Entree vanaf € 1,75 | Meer informatie
 

 
Vraag een offerte aan
 
 

Abrahams Mosterdmakerij, Eenrum

Waar haalt Abraham die mosterd nou? Niet. Hij maakt 'm zelf. Kom kijken hoe hij dat doet, en geniet daarna van het resultaat in het restaurant. De echte Groninger mosterd werd vroeger op tal van plaatsen gemaakt. In de Mosterdmakerij staat de tijd stil. Hier mag u kijken, ruiken én proeven! Bezoek ook het winkeltje, gebouwd in de stijl van 1880.

Museum en Restaurant | Eenrum | Vanaf € 1,50 | Meer informatie
 

Hortus Haren

Houdt u van planten? Bent u een enthousiaste hobbytuinier? Ook als u op beide vragen nee antwoordt, is de Hortus een belevenis. Wandel door de tuinen (waaronder een Engelse, een Chinese en een Keltische), ontdek de kruidentuin, en bezoek de kassen. In de Victoriakas staat de Victoria Waterlelie, de grootste waterleliesoort ter wereld. De bladeren ervan zijn zo groot dat een kind er rustig op kan gaan zitten! De vissen in de grote kas worden dagelijks gevoerd om 21.30. Spannend voor kinderen, en misschien vindt u het zelf ook wel leuk om te zien...regelmatig worden er speurtochten door de Hortus georganiseerd. Elke woensdag en zondag zijn er kindertheatervoorstellingen in de Hortus. Ook een leuk idee voor een kinderfeestje! Voor volwassenen worden er onder andere workshops Tai Chi en cursussen permacultuur gegeven.

Hortus Haren | Dagelijks geopend | Groningen | Meer informatie